• Aurinkorasva lapselle? -plussat ja miinukset

    Onko aurinkorasva tarpeellista lapselle, vai onko se vain yksi ovela keino myydä kaupallisia tuotteita perheille?

    Lapsen ihon suojaaminen auringolta on tärkeää!

    Lapsen ihon suojamekanismit ovat vielä hyvin kehittymättömät. Lasten iho on aikuisen ihoa ohuempi  ja se reagoi UV-säteilyyn herkästi. Sama juttu lasten silmien kanssa. Lasten silmät päästävät UV-säteilyä läpi suoraan silmänpohjaan, toisin kuin meillä aikuisilla.

    Alle puolivuotiaille ei suositella aurinkorasvaa ollenkaan. Alle 2 -vuotiaidenkin kohdalla kannattaa olla tarkkana mitä lapsen iholle levittelee. Voiko rasvaa käyttää sitä isommille?

    aurinkorasvaa lapsille

    Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että aurinkorasvan kemikaalit imeytyvät levittämisen jälkeen iholta verenkiertoon. Lasten ohuempi iho imee myös kemikaalit herkemmin, joten kaikki ylimääräiset kemikaalit lasten iholla on hyvä tiedostaa.

    Lue myös: Kiitos aurinko kun pelastat pyykkini -blogi kattilapäässä

    Rasvoja parempia vaihtoehtoja ovat vaatteet ja varjo!

    Jos on mahdollista, niin pue lapselle UV suojaa sisältävät vaatteet tai kevyttä puuvillaa päälle aurinkoisella ilmalla. Lapsella on hyvä olla hattu ja auringon suorassa paisteessa aurinkolasit. UV-säteily on pahimmillaan klo 11–17 välillä ja yksi vaihtoehto vähentää UV-säteilyä iholle on vältellä auringossa oleilua tuona aikana.

    Onko aurinkorasva lapselle kuitenkin ok? Kyllä, jos se on ainoa keino suojautua auringolta.

    Aurinkoon totuttelu turvallisesti

    Ihosyövistä Melanooman riskiä lisää erityisesti ihon palaminen nuorella iällä, tästä syystä ihoa ei tule päästää palamaan, mutta ihoa kannattaa turvallisesti totuttaa aurinkoon, sillä myös rusketus suojaa palamiselta.

    Okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä kehittyvät puolestaan pitkäaikaisen aurinkoaltistuksen seurauksena yleensä vanhemmille ihmisille.

    Jopa 95 % ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein.

    Lue myös: Aurinkoihottuman ehkäisy ja hoito

    Auringossa ja UV säteilyssä on kuitenkin myös paljon hyvää. Yksi tutuimmista positiivisista vaikutuksista on D-vitamiini, mitä saa auringosta.

    Lisäksi aurinko vaikuttaa positiivisesti kolesteroliin ja verenpaineeseen vapauttamalla vereen typpioksidia, joka laajentaa verisuonia.

    Aurinko myös tehostaa lihasten ja kudosten toimivuutta, sekä vapauttaa serotoniinia eli onnellisuushormoonia.

    Aurinkoa ei tule siis pelätä, vaan sen kanssa pitää oppia toimimaan oikein.

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa