• You are currently viewing Paljon somea käyttävät nuoret kohtaavat todennäköisemmin mielenterveysongelmia

    Paljon somea käyttävät nuoret kohtaavat todennäköisemmin mielenterveysongelmia

    Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen ja se on osa nykynuorten arkipäivää siinä missä meille vanhemmille oli korvalappustereot. Mutta ovatko somea käyttävät nuoret onnellisia?

    Sosiaalisessa mediassa on paljon hyvää, kuten vuorovaikutus ja nuorille tärkeät tukiverkostot, joten kyllä some saattaa myös lisätä onnellisuutta. Somen käytöllä on todettu kuitenkin olevan myös haitallisia vaikutuksia, erityisesti nuorille.

    Nuoret jotka käyttävät yli 3h somea päivässä, kokevat kaksi kertaa todennäköisemmin mielenterveysongelmia

    Noin 95 % 13–17-vuotiaista nuorista käyttää vähintään yhtä sosiaalisen median alustaa. Yleisimmät nuorten käyttämät alustat ovat TikTok, Instagram ja Snapchat.

    Yhdysvalloissa vuonna 2021 tehty kyselytutkimus osoittaa, että teini-ikäiset viettävät keskimäärin 3,5 tuntia vuorokaudessa sosiaalisessa mediassa. Huolestuttavaa on, että ne nuoret jotka käyttävät vuorokaudessa yli 3 tuntia somea, kokevat kaksi kertaa todennäköisemmin mielenterveysongelmia kuin muut nuoret.

    Brittitutkimuksessa puolestaan havaittiin nuorten olevan erityisen herkkiä sosiaalisen median vaikutuksille ikävaiheissa: tytöt 11–13 vuotta ja pojat 14–15 vuotta.

    – sosiaalisen median lisääntynyt käyttö ennustaa elämään tyytyväisyyden laskua, kun taas vähäisempi käyttö ennustaa suurempaa tyytyväisyyttä elämään.

    Teini-ikä ja lapsuus ovat aivojen kehityksen kriittistä vaihetta, joka voi tehdä nuorista entistä haavoittuvampia sosiaalisen median haitoille.

    Sosiaalisen median käytöstä on mielenterveyden lisäksi muitakin haittapuolia

    Liiallinen somen käyttö voi haitata nuoren terveydelle tärkeitä toimintoja, kuten unta ja fyysistä aktiivisuutta. Se voi altistaa sopimattomalle tai haitalliselle sisällölle, kuten seksille, väkivallalle ja huumeille, sekä vaarallisille ihmisille. Somessa voi kohdata
    nettikiusaamista, liiallista mainontaa, identiteettivarkauksia ja disinformaatiota.

    Sosiaalinen media voi myös ylläpitää kehon tyytymättömyyttä, häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä, sosiaalista vertailua ja huonoa itsetuntoa, erityisesti teini-ikäisten tyttöjen keskuudessa.

    Jopa 64 % nuorista on kertonut altistuvansa “usein” tai “joskus” vihasisältöön sosiaalisessa mediassa.

    Mitä toimia me vanhemmat voisimme tehdä?

    Vanhemmat ja huoltajat voivat tehdä paljonkin nuoren eteen, kuten suunnitella yhdessä nuoren kanssa somen käyttöön sopivaa aikarajaa. Täysi kieltäminen tuskin on kannattavaa, mutta voisiko kotona olla aikoja ja paikkoja missä somea ei saa käyttää?

    Lapsille ja nuorille tulee myös opettaa vastuullista verkkokäyttäytymistä ja kertoa ikätasoon sopivasti somen mahdollisista vaaroista.

    Nuorta kannattaa kannustaa oman käyttöajan hallitsemiseen ja opettaa keinot ei-toivotun sisällön välttämiseen. Nuori tulee opettaa varovaisuuteen omien henkilötietojensa jakamisen suhteen, sekä opettaa puuttumaan jos näkee häirintää tai väärinkäyttöä alustoilla.

    Lähteet: Mediacalnewstoday, Health and Human services, American Psychological Association

    -Poikien Äidit toimitus-

    Lue myös: Tue lasta oikeaoppiseen käyttäytymiseen somessa -9 kohtaa

    Vastaa