Pojat on poikia- sanonta on kirosana

Olen henkilökohtaisesti ymmärtänyt sanonnan ”Pojat on poikia” hyvin erilailla kuin suuri osa ihmisistä. Minulle ”Pojat on poikia” tarkoittaa mutaa vaatteissa, henkareista viritettyjä lelupyssyjä, taskut täynnä aarteita ja naarmuja otsassa. En ole sanontaa rehellisyyden nimissä ikinä lapsiini käyttänyt, eikä se edes kuvasta kaikkia omia poikiani. Olen itse lapsena ollut tuollainen kuvauksen kaltainen tyttö, joten en kuvittele piirteiden sopivan vain pojille. Jokatapauksessa näin olen tuon sanonnan ymmärtänyt ja minusta se on ollut sanontana hyvin harmiton. Aivan yhtä harmiton, kuin kutsua tytärtään ”Prinsessaksi”.

Nyt kuitenkin olen törmännyt jo useampaan kannanottoon siitä, että ”Pojat on poikia” – sanonta on kamala ja sen varjolla sallitaan pojille kaikenlainen pahanteko. Kirjoituksissa on sanottu, että huonosti käyttäytyvät pojat ja miehet nojaavat tuohon sanontaan. Koko sanonta on käännetty kovin negatiiviseksi ja on jopa häpeä mennä käyttämään moista sanontaa julkisesti. Kuten sanoin, en kyseistä sanontaa ole koskaan käyttänyt, enkä todennäköisesti tule koskaan käyttämäänkään. Minua ei kuitenkaan häiritse jos joku toinen sitä harmittomasti käyttää. Eri asia sitten, jos pojat kuvataan aivottomina otuksina, jotka eivät mahda itselleen eikä käytökselleen mitään! Sellaisessa yhteydessä sanonan käyttäminen on typerää.

Elämäni miehet

Olen ehkä ollut sitten onnekas nainen, sillä omassa elämässäni eivät miehet ole kuitanneet käytöstään sanonnalla ”pojat on poikia”. Minut kasvattaaneet miehet, minun veljeni, sekä kaikki entiset seurustelukumppanini sekä nykyinen aviomieheni ovat, aivan kuten minäkin naisena, ottaneet vastuun omista tekemisistään. Mitään ei ole kuittailtu sanonnoilla tai muillakaan lieventävillä asianhaaroilla.

Onkin vaikea ymmärtää kuka sanontaa käyttää verukkeena poikien huonolle käytökselle? En ole koskaan törmännyt sellaiseen tilanteeseen. Kerran eräs äiti käytti sanontaa kun pojat kiipesivät puuhun ja kerran toinen äiti kun poikansa tuli polvet housuista puhjenneena kotiin. Siinä kaikki! Missä ovat ne kaikki lukuisat ihmiset, jotka päivittäin kuittaavat tuolla sanonnalla poikien huonoa käytöstä?

Oletteko te muut kuulleet tuota sanontaa käytettävän väärin tai toisella tapaa miten minä sen ymmärtäisin? Mitä olette sanonnasta mieltä? Mitä se teille tarkoittaa? 

Lue myös: Jari Sinkkosen terveisiet poikien äideille

Lauseet jotka äiti sanoo ennemmin tai myöhemmin

 1. Tiina kertoo:

  Mulle sanonta tarkoittaa myös positiivista. Juuri laitoin instaan videon, jossa 10kk ikäinen poikani työnsi leluautoa pitkin olohuonetta ja sanonta sopi tilanteeseen mielestäni paremmin kuin hyvin 🙂

  • Paprika kertoo:

   Miekin koen kyllä, että sanontaa käytetään usein väärin. Ei ole tasa-arvoista mielestäni, että tytöistä ei voi sanoa, kun tytöt tekevät jotakin riehakasta, että ”tytöt on tyttöjä”, vaan tytöiltä edellytetään käyttäytymistä, toisin kuin pojilta. Voi olla todella pieniäkin tällaisia tilanteita, mutta kyllä niitä esim. päivähoidossa on alvariinsa.

   • Jonna-Emilia kertoo:

    Onkohan siinä sitten käynyt noin muillekin jotka sanonnan kokevat vahvasti negatiivisena? Sitä on käytetty väärässä tilanteessa ja kuitattu huonoa käytöstä. Minä en oikein osaa tuota sanontaa käyttää, ei ole koskaan ollut mitään tilannetta missä kokisin poikani erityisen pojiksi. Ehkä kun he painivat keskenään, niin se voisi olla sellainen erityisesti pojille tyypillinen juttu. En minä ainakaan siskojeni kanssa lapsena paininut, vaikka kovin vauhdikas tyttö olinkin.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

    Arkistot