• Testaa: Miten terveellisesti lapsesi syö?

  Kaupallinen yhteistyö Minisun Omega Junior

  Liikunnanohjaajana ja entisenä kilpaurheilijana tiedän kohtuullisen paljon terveellisestä ruokavaliosta. En ole itse kuitenkaan kovin tarkka siitä mitä syön, mutta mielestäni tiedostan kuitenkin sopivasti ne rajat joiden puitteissa voi ruokavaliotaan soveltaa. Luotan tuttuun ravintoympyrään, vaikka uudet muodit ruokavalioista ovatkin monesti hyvin poikkeavia siitä. Erona ruokaympyrään omalla kohdallani se, että minä en syö lihaa, enkä syötä sitä paljon lapsillenikaan. Tästä syystä olen joutunut erityisen paljon tarkkailemaan perheemme tiettyjen ravintoaineiden saantia ruokavaliossamme.

  Vanhempana oleminen on nykyaikana vaikeaa. Halutaan tarjota lapselle mahdollisimman hyvä kasvualusta ja terveellinen kasvuympäristö, mutta samalla ihmiset ovat kiireisempiä kuin koskaan aikaisemmin. Syyllisyyttä tunnetaan helposti valinnoista jotka helpottavat arkea, toisaalta unohdetaan kilpajuoksussa oma hyvinvointi, joka on äärimmäisen tärkeä koko muullekin perheelle.

  Terveellisen ruokavalion noudattaminen ei vaadi kuitenkaan mitään mahdottomia ponnistuksia. Loppujen lopuksi muistamalla muutamia tärkeitä asioita on jo oikeilla raiteilla.

  Ollie nautiskelee

  Testaa helpolla testillä onko lapsesi ruokavalio terveellinen?

  Lapseni syö maitotuotteita

  A) Joka päivä useasti
  B) Joka päivä vähintään kerran
  C) Harvemmin

  Lapseni syö kalaa, pähkinöitä, manteleita ja huolehdimme Omega-rasvahappojen saannista

  A) Yli 3 kertaa viikossa
  B) 1-2 kertaa viikossa
  C) Harvemmin

  Lapseni syö makeita herkkuja (karkkia, pullaa, limua, mehua, keksiä ym…)

  A) Harvemmin
  B) 1-2 kertaa viikossa
  C) Päivittäin

  Lapseni syö suolaisia herkkuja (pizzaa, hampurilaisia, sipsejä, ranskanperunoita ym…)

  A) Harvemmin
  B) 1-2 kertaa viikossa
  C) Päivittäin

  Kasvikset: marjat, vihannekset, juurekset, hedelmät,  kuuluvat lapseni ruokavalioon

  A) Jokaisen ruokailun yhteydessä
  B) Ainakin yhden ruokailun yhteydessä päivittäin
  C) Harvemmin

  Käytämme aterioissamme lisukkeina täysjyvätuotteita tai perunaa/juureksia/vihanneksia

  A) Lähes aina
  B) Useita kertoja viikossa
  C) Harvemmin

  Tulokset

  Laske pisteesi siten, että jokaisesta A vastauksesta saa 3 pistettä. Jokaisesta B vastauksesta 2 pistettä ja jokaisesta C vastauksesta 1 pisteen. Laske pisteet yhteen ja lue tulokset alta.

  15-18 pistettä

  Huolehdit hienosti lapsesi terveellisestä ruokavaliosta. Tiedostat tiettyjen ravintoaineiden tarpeellisuuden ja huolehdit niiden saannista lapsen päivittäisessä ruokavaliossa. Hyvä, jatka samaan malliin!

  11-14 pistettä

  Lapsesi ruokavalio on kohtuullisen terveellinen. Syötte päivittäin terveellisesti, mutta voisitte kuitenkin vielä kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Tuleeko herkuteltua sokerilla liikaa? Onko ruokavaliossa turhan paljon suolaa? Korjatkaa epäkohdat ja jatkakaa muuten samalla terveellisellä tiellä.

  6-10 pistettä

  Lapsesi ruokavalio kaipaa pientä uudistusta. Voi olla, että joku osa-alue on nyt hieman rempallaan. Saako lapsesi tarvittavat määrät vitamiineja? Olisiko mahdollista lisätä lapsen ruokavalioon terveellisiä vaihtoehtoja ja vähentää makeaa, sekä suolaista herkuttelua? Tsemppiä ruokavalion terveellisemmän suunnan etsimiseen. Apua ravitsemuksesta löydät muun muassa Terveyden ja Hyvinvoinninlaitoksen sivuilta.

  Lapselle omega-3-rasvahappoja sekä D- vitamiinia samassa paketissa

  Koska minä en syö lihaa ja lapsenikin syövät sitä mahdollisimman harvoin, niin olen tarkasti joutunut huolehtimaan meidän Omega-3 rasvahappojen saannista. Oikean tuotteen etsimisessa on ollut haastavaa se, että suosimme kestävän kehityksen periaattein tuotettua kalaa. Minisun Omega juniorin tuotteessa myös nämä eettiset vaatimukseni täyttyvät.

  Kalaa olisi suositeltavaa syödä 2–3 kertaa viikossa. Me olemme pyrkineet tähän, mutta pakko myöntää, että välillä arjen kiireessä kunnon kalan valmistukseen ei vaan ole jäänyt aikaa. Tästä syystä onkin hyvä, että syömme lisäksi säännöllisesti Omega-3-rasvahappoja, jotka otimme mukaan ruokavalioomme aikanaan Ossianin ollessa pieni.

  D-vitamiineja olemme myöskin syöneet siitä eteenpäin kun esikoisemme syntyi. Ossian syntyi keskosena, joten hänelle D-vitamiini oli erityisen tärkeä lisä. Meillä suomessa on talviaikaan niin vähän valoa, että D- vitamiinia on hyvä syödä ravintolisänä ihan kaiken ikäisten muutenkin.

  D-vitamiinia saa auringonvalon lisäksi myös ravinnosta. Hyviä lähteitä ovat kala, sekä D-vitamiinilla täydennetyt maitovalmisteet. Koska meidän taloudessa maitotuotteissa käytetään ehdottomasti luomua (jossa lisättyä D-vitamiinia ei ole), niin D-vitamiinin saanti on sitä suuremmalla syyllä perheessämme turvattava ravintolisällä.

  Minisun Omega juniorin geelipalassa on molemmat tarpeelliset ravintolisät (Omega-3 ja D-vitamiini) yhdessä paketissa. Yksi geelipala sisältää lapsille suositellun annoksen 10 mikrogrammaa D3-vitamiinia sekä 600 mg korkealaatuista kalaöljyä. Pojat ottavat aamulla omatoimisesti aamupalan yhteydessä omat geelipalansa meidän vitamiinilaatikostamme ja päivä on startattu terveellisesti. Geelipalojen napsiminen on myös pillerikammoiselle Ollielle helppoa.

  Kerrankin vitamiini jota Ollie suostuu syömään!

  Osallistu tästä linkistä arvontaan ja voita vitamiinituotepaketti lapselle!

  (Osallistu viimeistään 8.5.2017.)

  Kommentit

  1. Nimetön

   Kirjoitit, että teillä käytetään luomumaitotuotteita, joihin ei ole lisätty D-vitamiinia. Edellisessä postauksessa kuitenkin kerroit, että teillä syödään luonto+ viilejä, joihin on kyllä lisätty D-vitamiinia.

   1. Jonna-Emilia

    Viileistä en ole vielä löytänyt luomua. Valitettavasti.

  2. Mari

   Kirjoitit, ettei kalaruuille ole aina aikaa. Meidän perheen suosikkiruoka, lohikastike pastan tai perunoiden kanssa valmistuu todella nopeasti. Siinä ajassa kun pasta kiehuu on kastikekin valmis. Pilkkoo tuoreen lohipalan suikaleiksi, paistaa hetken ja joukkoon esim. ruohosipulituorejuustoa ja kermaa. Lisäksi tuoreita vihanneksia.

   1. Jonna-Emilia

    Kuulostaapa hyvältä. Nam. Me teemme lohen useimmiten uunissa. Muita kaloja paistetaan pannulla. Ongelmaksi muodostuu lisukkeet kun perhe on kahtiajakautunut niissä. Toiset rakastavat pastaa, eivätkä pidä keitetyistä perunoista. Toiset tykkäävät keitetyistä perunoista, mutta pastat tökkivät. Kalan kanssa muussi menee parhaiten kaikille.

  3. Ingles

   meidän lapsi söi ketsuppia…oli siinä joskus jotain alla…

  4. Heidi

   Saanko kysyä, mitä ihmeen hyvää perunassa on?

   1. Jonna-Emilia

    Tämä testi on tehty noudattaen perinteistä ruokaympyrää, johon esimerkiksi peruna kuuluu. Peruna on ainakin hyvä hiilihydraattien lähde. Perunasta saa kohtuullisesti energiaa ja melko paljon C-vitamiinia ja kivennäisaineita.

  5. Elena

   Moikka Jonna-Emilia, tässä postauksessa oli tosi paljon hyvää ja haluaisinkin kommentoida kolmea kohtaa :
   1.Maitotuotteiden hyödyistä ja terveellisyydestä ei ole luotettavaa näyttöä, lähes poikkeaukstta jokainen tutkimus osoittaa maidosta olevan haittaa tai sen vaikutuksen terveyteen on korkeintaan neutraali, positiivisia tutkimustuloksia maidon hyödyistä en ole vielä löytänyt. Oletko sinä?
   2. omega- rasvahappotuoteiden ja ylipäätään kalan käytöstä ollaan montaa mieltä, se jakaa lääkärit ja ravitsemusterapeutit, tästäkään ei luotettavaa ja tyhjentävää näyttöä ole. Sen säännölisestä käytöstä ei siis tiedetä olevan mitään merkittävää hyötyä.
   3. Suolaisia herkkuja on monenlaisia.. Pizza ja hampurilaiset eivät ole oletusarvoisesti epäterveellisiä. Eivät myöskään uuniranskikset tai esim pakastealtaasta löytyvät juures-frenchiet 😀
   Toki jos näillä tarkoitetaan esim mäkkärin vaihtoehtoja niin kyllä, olen samaa mieltä kanssasi! Kotitekoisena nämäkin vaihtoehdot ovat aivan yhtä terveellisiä kuin mikä tahansa muu terveelliseesti luokilteltu ruoka. Perheessämme ei juurikaan syödä lihaa ( itse en syö sitä ollenkaan), mutta silloin kun sitä syödään niin sen laatuun voi vaikuttaa. Samoin lisukkeiden valinta vaikuttaa, salaatti, tomaatit, kurkut ja ketsuppi eivät tee hampparista epäterveellistä. Vielä jos ryhtyy oikein ahkeraksi niin voi hankkia tai leipoa täysjyvä sämppärit ja lihansyöjämieheni on onnistunut valmistamaan minulle täysin vegaanisen herkkusienitäytteen hampurilaiseen ( joka entiselle el Maco -fanittajalle maistuu niin hyvin että meinaa tulla itku 🙂 )
   Pizzan olemme tehnee kotona monesti kiireessä pakastepohjaan ( joka on muuten mielestäni aika mainio niski arjessa), päälle tomaattimurskasta ja mausteista sekoitettu kastike, hieman paprikaa, tomaattia, sipulia, oliiveja, sieniä ( nämä ovat esimerkkejä, yleensä laitan muutaman täytteen).. ihan mitä vaan löytyy jämänä kaapista ja voila herkullinen pizza on katettu! Juustoa emme siihen mielellämme laita, mutta jos nyt sattuu olemaan violifeä niin sitä voi sinne tänne sipaista 🙂 saatoinpa kerran muuten tehdä pizzan he-ma-pa ja tomaattimurskan + yrttien sekoituksesta ja yllätyin miten hyvää sekin oli vaikka nyt pizzoista se epätavallisin 😀

   1. Jonna-Emilia

    Kiitos kivoista vinkeistä. Ja totta, kaikki on suhteellista, tekeekö ruuat alusta asti itse vai ostaako valmiina.
    Maitotuotteet ovat käsittääkseni aika arvokas kalsiumin lähde. Mistä saatte tarvitsemanne kalsiumin jos ette syö maitotuotteita? Purkista? Maitotuotteet ovat vielä ruokavaliossamme, mutta tehotuotantoa vastustavana ostamme luomua (kun sitä on saatavilla). Vähentäneet olemme mekin selvästi.
    Meillä on yksi, mahdollisesti kaksi adhd lasta talossa ja kalaöljystä huolehtiminen kuuluu meillä arkipäivään. Siitä on jonkin verran tutkimuksia, että kalaöljy olisi avuksi adhd lapselle. Olemme selvinneet ilman lääkkeitä, joten ei tässä ihan metsään ole menty. Minä siis uskon, että kalaöljyä pitää aivojen saada.
    On nämä vaikeita juttuja, muodit, tutkimukset ja suositukset muuttuu jatkuvasti. Siksi koen tärkeäksi, että noudattan sellaista maalaisjärkeä ja kultaista keskitietä.

  Vastaa