• Pojan naamalla ei niin väliä, tikit vain tytöille

  Onko tikit vain tytöille? Pitääkö pojan sietää arpia paremmin, koska on poika?

  Oliverilla on jalassaan iso syntymämerkki, jonka poistamista pohdittiin kun Oliver oli syntynyt. Lääkäri mietti ääneen, että tokkopa tuo jalassa oleva syntymämerkki poikalasta tulee koskaan häiritsemään, toinen juttu se olisi ollut tytölle. En siis jotenkaan yhtään yllättynyt, kun Poikien Äitien yhteisön äiti kirjoitti vasta tapahtuneesta tilanteesta, jossa poika ei päässyt tikattavaksi sairaalaan, syystä, koska on poika.

  Lue myös: Kasvatan mammanpoikia, eikä siinä ole mitään pahaa

  tikit vain tytöille

  Hoitaja kysyi onko lapsi tyttö vai poika?

  Äiti kirjoittaa näin:

  ”Pari viikkoa sitten mun 2v poika löi silmäkulmansa sohvapöytään ja siihen tuli paha vekki. Soitin terveyskeskukseen ja sanoon että pitääs varmaan liimata tai laittaa tikkiä niin multa kysyttiin onko lapsi tyttö vai poika! Sanoin että poika niin tuumas että ei arvilla sitte niin väliä että heillä on niin kiiruski sielä.Eli tyttö olis päässy lääkäriin mutta ei mun pojalla niin väliä”

  Äiti oli laittanut palautetta sairaalaan ja saanut ylilääkäriltä pahoittelut. Se ei kuitenkaan lohduttanut äitiä, jonka poika jäi ilman hoitoa itkemään kotiin, vain siksi, että ei ole tyttö. Voiko olla niin, että tikit on vain tytöille?

  tikit

  Tasa-arvoa lasten hoitoon

  Asia todella ihmetytti poikien äitejä yhteisössämme ja äitien kesken heräsi suurempi huoli siitä, että kuinka yleistä tämä on? Äidit nimittäin kertoivat lisää samanlaisia esimerkkejä samaisen keskustelun yhteyteen. Monessa kertomuksessa hoitaja on todennut tikkauksen jäävän väliin, koska lapsi on poika. Onko tytön kasvojen siisteys ja arvettomuus jotenkin tärkeämpää kuin pojan? Ja jos, niin miksi?

  Oman poikani kohdalla mietin, että eikö koko reiden kokoinen tumma syntymämerkki saa häiritä poikaa, mutta sen on ehdottomasti häirittävä tyttöä? Nyt katsoin itseänikin peiliin ja mietin, että miksi en kyseenalaistanut silloin heti lääkäriä, joka vähätteli poikani kosmeettista haittaa?

  Lue myös: Keski-iän muutokset; harmaita hiuksia ja väsyneitä iltoja

  Luultavasti tämä vanha ajattelumalli perustuu siihen, että arvet kuuluvat pojille. Niiden ei ehkä ole ajateltu häiritsevän poikia niin kovasti. Mutta onko kukaan koskaan kysynyt sitä pojilta? Onko heille annettu ääntä tässä asiassa ollenkaan, vai onko valinnan poikien arvista tehnyt aikuiset? Me vanhemmat, hoitajat ja lääkärit.

  Toinen pohdittavan arvoinen kysymys on, että onko sairaaloissa ja terveyskeskuksissa liian kiire, jos potilaita joudutaan arvottamaan järjestykseen sukupuolen mukaan? Eikö hoitoon pitäisi päästä ihan kaikkien?

  Kommentit

  1. Minna

   Miehelläni, sekä hänen äidillään ja siskollaan, on periytyvä geenivirhe, joka aiheuttaa mm. kilpirauhasen syöpää, joten heiltä kaikilta on poistettu kilpirauhanen kokonaan. Tuo leikkaus jättää lähes koko kaulan levyisen arven, melko näkyvään paikkaan. Äidillä ja siskolla leikkaushaava on ommeltu ns. sisältäpäin, jolloin arpi on vain suht huomaamaton viiva kaulassa. Miehelläni sen sijaan ompelu on tehty ns. siksakkia (pahoittelut, etten tunne oikeita termejä), jolloin arpi näyttää lähes isolta vetoketjulta. Leikkauksen aikaan hän oli 15-vuotias. Voitte varmaan kuvitella, että monenmoista ”irtopää”-vitsiä on aiheesta väännetty. Myöhemmin hänelle tosin tarjottiin mahdollisuutta kosmeettiseen korjausleikkaukseen, josta hän kieltäytyi. Hänestä arpi saa näkyä ja olla muistuttamassa, että pienistä ei kannata murehtia, kunhan on hengissä. Olen kiitollinen, että poikamme on perinyt kyseisen geenin minulta, eikä hän näin ollen joudu vastaavaan tilanteeseen.

  2. Jonna

   Aikamoista, ihan yhtälailla pojalle on iso asia jos ulkonäössä on jotain poikkeavaa. Pojat on ehkä opetettu ottamaan asia rennommin? Tai sitten asenne on jotenkin sisäsyntyistä? Tiedä sitä? Mutta lähtökohtaisesti minusta kaikille pitäisi tarjota yhtä hyvää palvelua, siitäkin huolimatta mikä ketäkin häiritsee tai häirtisemättä jättää.
   Onpa hyvä, että poikasi ei joudu samaa leikkaukseen.

  3. Hanna

   Minun tyttö sai juuri ison vekin otsaansa ja molemmat suvut ovat suureen ääneen valittamassa miten kauhea asia TYTÖLLE, pojalla ei niin haittaisi. No, näin tämä vaan menee. Poikaa arpi vaan kaunistaa mutta tyttöä rumentaa vakavasti.

   En tajua. Itselläni on suurensuuria arpia kropassa ja pieniä kasvoissa. Mitä väliä??? Eivät ole ikinä minua haitanneet. Naimisiinkin olen päässyt ja lapsia saanut komean ja varakkaan miehen kanssa. Lisäksi toimin itse edustusammatissa! En ikinä mieti jotain arpia ja jos miettisin niin rahalla saisi korjattua, jos siis tippaakaan kiinnostaisi.

   Älkää nyt hyvät ihmiset ruvetko pojillekin opettamaan tätä älytöntä itsekriittisyyttä.

   1. Jonna

    Olet oikeassa siinä mielessä, että arven ei kuulu olla mikään kauhistus. Niitä nyt elämässä tulee. Siinä olen samoilla linjoilla. Mutta ei voi myöskään olla eriarvoista kohtelua pojille ja tytöille kun mietitään haavojen korjaamista ja kosmeettisia haittoja esim niitä syntymämerkkejä. Ne on samanlaisia kosmeettisia haittoja molemmille. Ja me vanhemmat maksamme samaa hintaa terveydenhuollosta, eipä ole poika-alennusta näkynyt jos osa palveluista jää saamatta.

  4. Anni

   Hei,

   hammaslääkärinä tuumailin asiaa, ja tulin siihen johtopäätökseen, että tällaista en omassa työssä harjoita. Ompelen tapaturman vuoksi tulleet huulen ja ikenien haavat samalla tavalla miehiltä ja naisilta. Viimeksi, kun korjasin ientä, käytin miestä hoitaessa myös termiä ” nyt ien on taas kauniin näköinen ”, koska olen vakiintunut niin sanomaan.

   Oli todella kiinnostavaa lukea tästä aiheesta!

   1. Jonna

    Hienoa, niin se pitää ollakin! Jossain keskustelussa oli kommentti, että miehillä pitää vähän arpia ollakin. Joku toinen oli siihen hyvin vastannut, että miehet päättäkööt sitten itse, mutta pienen pojan ei tarvitse vielä sellaista päättää. Se oli minusta hyvin sanottu.

  5. Anna

   Väärinhän tämä on ja vanhanaikaista ajattelua! Itse näkisin tämän niin, että tyttöjä ”syrjitään” siinä mielessä että heiltä vaaditaan täydellistä ulkonäköä, mutta pojat saa olla rumiakin. 😀 Pojat voivat kompensoida huonoa ulkonäköä muilla ominaisuuksilla/saavutuksilla, kun taas tytöillä on tilanne on toivoton jos ulkonäkö ei ole kunnossa. Tasa-arvo kysymys, olisin ärsyyntynyt sukupuolen kyselystä olin sitten viemässä tikattavaksi tytärtäni tai poikaani. Yhtä paljon tai vähän on arvoa sekä tytön että pojan ulkonäöllä!

   1. Jonna

    No meillä on kyllä sitten näkemysero. Minusta tässä syrjityksi joutuu vain pojat. Tytöt voivat ihan hyvin jättää tikit ottamatta, eli he (tai heidän vanhemmat) voivat valita kaunistaako arpi heitä vai ei. Pojille (tai poikien vanhemmille) tätä valinnan mahdollisuutta ei anneta. En usko, että pojatkaan voivat ulkonäköään kompensoida yhtään millään. Ulkonäkö on ulkonäkö ja se näyttäytyy sellaisenaan kaikille. Jokatapauksessa aivan typerä juttu ja samaa mieltä ollaan, että kaikkien ulkonäöllä on aivan yhtä paljon arvoa. .

  6. Kolmen pojan äiskä

   Poikani vauva-ajan ”kosmeettisesti viallista” napaa ei tarvitse korjata koska hän on poika, sanoi lääkäri, tytöltä korjattaisiin että ei tarvitsisi bikineissä hävetä. Ei sillä että haluaisin pojalleni korjausleikkausta, hän on tyytyväinen persoonalliseen napaansa kuten minäkin, mutta kyllä lääkärin kommentit jäivät mieleen. :(!!

  Vastaa