• You are currently viewing Minkä ikäisen pitäisi osata R-kirjain? Opettele kotitreenillä

  Minkä ikäisen pitäisi osata R-kirjain? Opettele kotitreenillä

  Minkä ikäisen lapsen pitää osata R-kirjain? Kaupallinen yhteistyö: ÄrräTreeni

  Meidän Ollie alkoi puhumaan vasta yli 4-vuotiaana. Se oli hurjan myöhään, mutta huolta ei missään vaiheessaa pojan myöhäisestä puheesta noussut, ainakaan meille vanhemmille. Ollie oli ja on selvästi tosi fiksu ja ymmärsi kaiken tosi hyvin jo pienenä. Hänen suun ja kielen rakenne tarkistettiin tottakai, eikä siellä ollut mitään, mikä estäisi puhumasta. Koska kaikki oli kunnossa, niin sitten vain odoteltiin.

  Kun puhetta vihdoin alkoi tulemaan, Ollie puhui kuin papupata. Eikä ole vieläkään lopettanut. Ollielta kuitenkin puuttuu edelleen nyt eskari-ikäisenä monta kirjainta ja me jonottelemmekin kunnalliselle puheterapeutille. Sinne jonot ovat pitkät, liian pitkät! Eskarissa mietittiin lähinnä sitä, että kouluikäisenä ei sitten tulisi kavereiden kanssa mitään ongelmia, kun pojan puhe on epäselvää.

  Yksi Ollielta puuttuvista kirjaimista on ÄRRÄ.

  Milloin pitää osata R-kirjain?

  Tyypillisimpiä äännevirheitä lapsilla ovat s- ja r-äänteet. Nämä molemmat kirjaimet vaativat kielen kärjen tarkkaa hallintaa ja hienovaraista liikettä. Monilla lapsilla herkkyyskausi opetella äänteitä ajoittuu noin 5-6-vuoden ikään. Ärrää ja ässää on helpompi alkaa opettelemaan, kun äänteet l ja t ovat hallussa. Kielen liike on samantyyppinen kaikissa näissä äänteissä.

  Minkä ikäisen tulee sitten osata R-kirjain? Sen hallitseminen ei ole tarpeellista alle 6-vuotiaille. Eskari-iässä äännettä aletaan harjoittelemaan, jos se ei vielä itsestään tule. Jokaisen lapsen puheen motoriset taidot kehittyvät hiljalleen omaan tahtiinsa. Kehitys on hyvin yksilöllistä, eikä sitä tule verrata muihin lapsiin.

  ÄrräTreeni
  ÄrräTreeni on hyvä tehdä yhdessä lapsen kanssa. Ollie tekee sitä jo jonkin verran tottuneesti itsekin. Pyytää apua jos ei jotain ymmärrä. Olen kuitenkin lähellä koko ajan.

  ÄRRÄÄ voi harjoitella kotonakin

  Koska puheterapeutille pääseminen ei ole mikään nopea juttu, päätimme ottaa härkää sarvista ja opetella R-kirjainta Ollien kanssa jo kotona. Yksi isoveljistä kävi aikanaan kunnallisessa R-koulussa ja muistimme sieltä, että suurin osa treenistä tehdään joka tapauksessa kotona. Käyntejä puheterapeutin luona oli tosi vähän.

  Lue myös: 3 -.vuotias joka ei puhu. Syyttävä sormi osoittaa äitiä ja isää

  Latasimme puhelimeeni ÄrräTreenin, joka on mobiilisovellus R-äänteen harjoittelemiseen. ÄrräTreeni on kehitetty yhdessä suomalaisten puheterapeuttien kanssa. Sovelluksen rakenne ja sisältö noudattaa puheterapiassa käytettyjä, tehokkaita metodeja R-äänteen harjoitteluun. Moni harjoituksista näyttikin tutuilta kunnallisen R-koulun ajoilta.

  ÄrräTreeniä voidaan käyttää kotioloissa ilman puheterapeuttia, ennen puheterapiaan pääsyä tai puheterapian tukena. Sovellus on helppo käyttää, ja ainakin meillä Ollie innostui siitä kovasti. Kun isoveljet tekevät koulun jälkeen läksyt, Ollie tekee eskarin jälkeen ÄrräTreeni harjoituksensa.

  Sovelluksesta löytyy monipuolisia tehtäviä ääntämisen treenaamiseen erilaisten pelillistettyjen harjoitusten avulla. On tavuja, kielijumppaa ja R-kirjaimen tunnistamistehtäviä.

  Huippua tässä on se, että voimme harjoitella R-kirjainta silloin, kun se meidän aikatauluumme parhaiten sopii. Kaikki suurperheelliset varmasti tietävät, kuinka haastavaa on repiä arjesta ylimäärisiä tunteja puheterapeutilla käymiseen, tai yleensäkään mihinkään. Illat on yhtä ajoa edes takaisin muutenkin. Päivällä pitäisi tehdä töitä.

  Ollie oppii kohta ÄRRÄN

  Ollie on tehnyt ÄrräTreeniä nyt muutaman viikon, melkein joka päivä. Nyt jo huomaamme edistystä, erityisesti kielen hallinnassa. Ensimmänen treeni paljasti, että Ollien kieli on ”laiska”, hän ei onnistunut juuri missään kielijumppa tehtävässä. Nyt ne menevät jo ihan leikiten. Kielijumppaa harjoitellaan ÄrräTreenissä hauskasti puhelimen kameran avulla.

  Olliella D-kirjain tulee nyt hienosti ja välillä kuulemme vahingossa ärrää pojan harjoitellessa. En usko, että menee enää pitkään, ennen kuin poika oppii ärrän. Voi olla, että hän oppii sen, ennen kuin ehdimme koko puheterapeutille.

  On tyypillistä, että säännöllisellä harjoittelulla ärrä alkaa päristä oikeassa paikassa vasta kuukausien kuluttua treenin aloittamisesta, joten vielä ei ole kiirettä. Pari lyhyttä harjoituskertaa päivässä on tehokkaampaa treeniä, kuin yksi pitkä harjoitus harvemmin. Meillä nyt kuitenkin oppimista on näyttänyt tapahtuvan yllättävän nopeasti.

  Jännää nähdä, että koska Olliella napsahtaa kaikki puuttuvat äänteet puheeseen.

  Minkä ikäisenä teidän pojat oppi R-kirjaimen?

  R-kirjaimen opettelu

  ärrätreeni

  ÄrräTreeni sovellus

  ÄrräTreeni sovelluksesta löytyy monipuolisia tehtäviä ääntämisen treenaamiseen erilaisten pelillistettyjen harjoitusten avulla. ÄrräTreeni sovellus on saatavilla Applen laitteille Applen App Storesta ja Android laitteille Google Play Storesta.​

  ÄrräTreeni on kuukausimaksullinen sovellus. Lisätietoa tilauksesta löydät TÄÄLTÄ

  Kommentit

  1. Tiina

   Päiväkodissa lapsen ollessa 2 vuotta 8 kk varhaiskasvatus keskustelussa tuli ilmi että opettaja oli huolissaan, kun lapseni pöräyttää ärrän voimakkaasti. Käski puhua asiasta neuvolassa. Itse en ollut enkä ole huolissani. Kai häiRRRitsi kun ärrä pörisee eikä puhuta vähemmän HÄILITSEVÄSTI ällä kieltä.

   1. Jonna

    Mä oon ymmärtänyt, että jos R-kirjaimen tuottaa väärin, eli kieli on ikään kuin väärässä paikassa, niin R-kirjaimen oppiminen voi olla tosi vaikeaa myöhemmin. Eli sen takia väärä R-kirjain pitäisi korjata, että R-kirjaimen oppiminen myöhemmin olisi vielä mahdollista. Oikeassa R-kirjaimessa kieli on ylähampaiden takana, jos lapsi tuottaa väärän R-kirjaimen, niin hän saattaa tehdä sen kurkulla. Näin olen ymmärtänyt. Koita opettaa lapselle D-kirjainta, siinä kieli on samassa asennossa, kuin oikeassa R-kirjaimessa. Tuo ÄrräTreeni sovellus on kyllä kätevä. Onneksi teillä on vielä kuitenkin tosi hyvin aikaan.

  2. Riina

   Vanha teksti mutta kysyn silti. Menikö kauan oppia r-kirjain? Meillä on nyt kolmena päivänä harjoiteltu ärrä treenin avulla. D kirjain tulee hienosti mutta kielijumppa on haastava. Pikku ärrä on vielä haaveissa, vaikutti todella vaikealta meidän lapselle vielä. Olen itse vähän hätäinen ja epäilevä, opetanko oikein.

   1. Jonna

    Muistaakseni meillä yksi aika tärkeä juttu r-kirjainta opeteltaessa oli se, että ensin alkoi käyttämään R-kirjaimen sijasta D-kirjainta. Tällöin kieli opetteli jo valmiiksi menemään oikeaan sijaintiin kitalakeen. Mutta aikaa meni harjoitellessa kyllä, vähän lapsesta riippuen, Toinen oppi nopeammin ja toinen hitaammin. Kielijänne ym. kannattaa käydä tarkastamassa ammattilaisella.

  Vastaa