• You are currently viewing Minkä ikäisen pitäisi osata R-kirjain? Opettele kotitreenillä

    Minkä ikäisen pitäisi osata R-kirjain? Opettele kotitreenillä

    Minkä ikäisen lapsen pitää osata R-kirjain? Kaupallinen yhteistyö: ÄrräTreeni

    On lapsia jotka alkavat puhumaan jo ennen yhden vuoden ikää ja niitä jotka alkavat puhumaan vasta paljon myöhemmin.

    R-kirjaimen oppiminen onkin sitten asia toinen.

    Milloin pitää osata R-kirjain?

    Tyypillisimpiä äännevirheitä lapsilla ovat s- ja r-äänteet. Nämä molemmat kirjaimet vaativat kielen kärjen tarkkaa hallintaa ja hienovaraista liikettä. Monilla lapsilla herkkyyskausi opetella äänteitä ajoittuu noin 5-6-vuoden ikään. Ärrää ja ässää on helpompi alkaa opettelemaan, kun äänteet l ja t ovat hallussa. Kielen liike on samantyyppinen kaikissa näissä äänteissä.

    Minkä ikäisen tulee sitten osata R-kirjain?

    Sen hallitseminen ei ole tarpeellista alle 6-vuotiaille. Eskari-iässä äännettä aletaan harjoittelemaan, jos se ei vielä itsestään tule. Jokaisen lapsen puheen motoriset taidot kehittyvät hiljalleen omaan tahtiinsa. Kehitys on hyvin yksilöllistä, eikä sitä tule verrata muihin lapsiin.

    ÄrräTreeni
    ÄrräTreeni on hyvä tehdä yhdessä lapsen kanssa.

    ÄRRÄÄ voi harjoitella kotonakin

    Koska puheterapeutille pääseminen ei ole mikään nopea juttu, voi R-kirjainta opetella jo kotona ennakkoon.

    Puhelimeen voi ladata ÄrräTreenin, joka on mobiilisovellus R-äänteen harjoittelemiseen. ÄrräTreeni on kehitetty yhdessä suomalaisten puheterapeuttien kanssa. Sovelluksen rakenne ja sisältö noudattaa puheterapiassa käytettyjä, tehokkaita metodeja R-äänteen harjoitteluun.

    ÄrräTreeniä voidaan käyttää kotioloissa ilman puheterapeuttia, ennen puheterapiaan pääsyä tai puheterapian tukena. Sovellus on helppo käyttää, ja lapset innostuvat siitä helposti.

    Sovelluksesta löytyy monipuolisia tehtäviä ääntämisen treenaamiseen erilaisten pelillistettyjen harjoitusten avulla. On tavuja, kielijumppaa ja R-kirjaimen tunnistamistehtäviä.

    R-kirjainta voi harjoitella silloin, kun se omiin aikatauluihin parhaiten sopii.

    Miten nopeasti lapsi oppii?

    On tyypillistä, että säännöllisellä harjoittelulla ärrä alkaa päristä oikeassa paikassa vasta kuukausien kuluttua treenin aloittamisesta. Pari lyhyttä harjoituskertaa päivässä on tehokkaampaa treeniä, kuin yksi pitkä harjoitus harvemmin.

    Minkä ikäisenä teidän pojat oppi R-kirjaimen?

    R-kirjaimen opettelu

    ärrätreeni

    ÄrräTreeni sovellus

    ÄrräTreeni sovelluksesta löytyy monipuolisia tehtäviä ääntämisen treenaamiseen erilaisten pelillistettyjen harjoitusten avulla. ÄrräTreeni sovellus on saatavilla Applen laitteille Applen App Storesta ja Android laitteille Google Play Storesta.​

    ÄrräTreeni on kuukausimaksullinen sovellus. Lisätietoa tilauksesta löydät TÄÄLTÄ

    -Poikien Äidit toimitus-

    Kommentit

    1. Tiina

      Päiväkodissa lapsen ollessa 2 vuotta 8 kk varhaiskasvatus keskustelussa tuli ilmi että opettaja oli huolissaan, kun lapseni pöräyttää ärrän voimakkaasti. Käski puhua asiasta neuvolassa. Itse en ollut enkä ole huolissani. Kai häiRRRitsi kun ärrä pörisee eikä puhuta vähemmän HÄILITSEVÄSTI ällä kieltä.

      1. Jonna

        Mä oon ymmärtänyt, että jos R-kirjaimen tuottaa väärin, eli kieli on ikään kuin väärässä paikassa, niin R-kirjaimen oppiminen voi olla tosi vaikeaa myöhemmin. Eli sen takia väärä R-kirjain pitäisi korjata, että R-kirjaimen oppiminen myöhemmin olisi vielä mahdollista. Oikeassa R-kirjaimessa kieli on ylähampaiden takana, jos lapsi tuottaa väärän R-kirjaimen, niin hän saattaa tehdä sen kurkulla. Näin olen ymmärtänyt. Koita opettaa lapselle D-kirjainta, siinä kieli on samassa asennossa, kuin oikeassa R-kirjaimessa. Tuo ÄrräTreeni sovellus on kyllä kätevä. Onneksi teillä on vielä kuitenkin tosi hyvin aikaan.

    2. Riina

      Vanha teksti mutta kysyn silti. Menikö kauan oppia r-kirjain? Meillä on nyt kolmena päivänä harjoiteltu ärrä treenin avulla. D kirjain tulee hienosti mutta kielijumppa on haastava. Pikku ärrä on vielä haaveissa, vaikutti todella vaikealta meidän lapselle vielä. Olen itse vähän hätäinen ja epäilevä, opetanko oikein.

      1. Jonna

        Muistaakseni meillä yksi aika tärkeä juttu r-kirjainta opeteltaessa oli se, että ensin alkoi käyttämään R-kirjaimen sijasta D-kirjainta. Tällöin kieli opetteli jo valmiiksi menemään oikeaan sijaintiin kitalakeen. Mutta aikaa meni harjoitellessa kyllä, vähän lapsesta riippuen, Toinen oppi nopeammin ja toinen hitaammin. Kielijänne ym. kannattaa käydä tarkastamassa ammattilaisella.

    Vastaa