• You are currently viewing Omat lapsemme ovat sisäinen peilimme -tunnelukot
  Photo: Edward Cisneros

  Omat lapsemme ovat sisäinen peilimme -tunnelukot

  Onko tunnelukot sinulle tuttuja? 

  Oletko joskus kuullut sanottavan, että lapsi syntyy ja tulee opettajaksemme? Aina se ei ole niin ihanaa, kun voisi toivoa. Tiedätkö ne tapahtumien sarjat, joissa lapsi nostattaa meissä pintaan monenlaisia tunteita ja toimimme juuri päinvastoin, kuin haluaisimme? 

  Ensimmäiset 7-vuotta elämästämme ovat olleet merkittäviä. Olemme olleet kuin pesusieniä, jotka ovat imeneet itseensä kaiken sen, mitä olemme ympärillämme huomioineet. Nämä imut ovat menneet suoraan tiedostamattomaan mieleemme ja luoneet muun muassa ydinuskomuksemme maailmasta, itsestämme ja ihmisistä ympärillämme. 

  Onko tarpeemme tulleet huomioiduiksi?

  Onko kaikille tunteille ollut tilaa?

  Onko meillä kokemuksia nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta?

  Ihmisen tärkeimpiä perustarpeita on saada olla hyväksytty ja rakastettu sellaisena kuin on. Erityisesti lapsena tämä on meille yksi elinehto, sillä se tuo meille varmuuden siitä, että meistä huolehditaan.

  Lue myös: Raskausajan ummetus

  Tiesitkö, että jos lapsi ei koe tulevansa rakastetuksi omana itsenään tai yhtä tärkeänä, jos hänen osoittamaa rakkautta ei oteta vastaan, hän lähtee kehittämään erilaisia rooleja tai manipulaatiotapoja saadakseen osakseen rakkautta ja huomiota? Eli jos omana itsenä oleminen ei ole riittänyt rakastetuksi tulemiseen, niin minuuden päälle lähtee rakentumaan erilaisia rooleja, (myös tunnelukoiksi kutsutaan), ja nämä roolit jatkuvat myös aikuisuudessa hyvin useasti.

  Miten lapsi onnistuu triggeröimään niin vahvasti?

  Monet aikaisemmat kokemuksemme, erityisesti negatiiviset sellaiset jättävät usein jäljen hermostoomme. Tarvitsemme vain pienen muistutuksen jostain vanhasta tapahtumasta, ja kehomme ja mielemme voi tulkita sen uhkaksi. Tällöin emme reagoi tästä hetkestä käsin, vaan menneestä tapahtumasta ja sen tunteista käsin. 

  Meillä jokaisella on edelleen lapsi meissä, sisäinen lapsi. Tähän omat lapsemme ovat vahva peili. Jos meillä ei ole ollut esimerkiksi tilaa näyttää omaa kiukkua, voi oman lapsen kiukkukohtaus herättää itsessä jopa raivon tunteita. Näin lapsi näyttää meissä kohdan, joka ehkä vielä kaipasi huomiotamme, jotta voisimme vieläkin syvemmin antaa itsellemme luvan olla ja tuntea, peittelemättä. 

  Mitä tapahtuu, kun oma lapsi on tarvitseva?

  Mitä tapahtuu, kun oma lapsi näyttää vihaa ja kiukkua?

  Ellemme tule tietoiseksi omista toimintamalleista, saatamme reagoida joihinkin asioihin kuin lapsi. Tämä on yleensä myös se kohta, jossa tunnelukot ovat aktivoituneet ja näin näkyvät käyttäytymisessämme. Tarvitsemme ymmärrystä siitä, miten me ihmiset toimimme ja miksi. Ei tarvitse tuntea enään syyllisyyttä, vaan lempeyttä itseä kohtaan lisääntyvän ymmärryksen kautta. 

  tunnelukot
  Photo:
  Debby Hudson

  Tunnelukot ja niiden kohtaaminen

  Me ihmiset olemme mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos haluat oppia lisää itsestäsi ja tunnelukoista sekä niiden kanssa työskentelystä, starttaa ensi viikolla Poikien Äitien Tunne lukkosi -ryhmävalmennuksen pilotointi. Valmennuksen hinta on normaalisti 98,00€, mutta nyt pilotointi hinta nopeimmille on vain 24,90€.

  Lue Poikien Äiti blogin Jonnan tunnelukoista

  Tunne lukkosi -ryhmävalmennuksessa tulet oppimaan tunnelukkojen syntymisestä, tunteista, hermoston vaikutuksesta tunnelukkojen aktivoitumiseen sekä ennen kaikkea siitä, miten työstää omia tunnelukkoja itseä palvelevaan suuntaan ja miten tunnistaa myös muissa aktivoituneita tunnelukoille tyypillisiä käyttäytymismalleja. Bonuksena Ida pitää liven aiheesta, miten vahvistaa lapsen tunnetaitoja ja estää tunnelukkojen syntymistä. 

  Voisiko Uusi vuosi 2021 alkaa selkeydellä, jonka saat, kun tutustut omiin tiedostamattomiin malleihin? 

  Tutustu täältä Tunne lukkosi -ryhmävalmennukseen

  -Kirjoittaja: Ida Nevalainen henkinen valmentaja-

   

  Vastaa