• You are currently viewing Lapsi aloittaa ensimmäisen luokan -mitä pitää muistaa?

  Lapsi aloittaa ensimmäisen luokan -mitä pitää muistaa?

  Kesälomat ovat pian ohitse ja on aika kääntää katseet syksyyn ja tulevan arjen aloitukseen. Aikuisilla alkavat työt ja niin sanottu normaali arkirytmi palautuu. Monia perheitä odottaa kuitenkin uudenlainen arki – Lapsi aloittaa ensimmäisen luokan.

  Mitä pitää muistaa, kun lapsi aloittaa ensimmäisen luokan?

  Tulevat ekaluokkalaiset ovat innoissaan koulun aloittamisesta ja tätä tunnetta olisi hyvä tukea. Koulurepun hankinta, penaalin osto ja ehkäpä jopa uusien kouluvaatteiden hankinta on lapselle tärkeää ja jännittävää aikaa. 

  Pientä ekaluokkalaista voi mietityttää moni asia; Tulevatko esikoulukaverit samalle luokalle? Saanko uusia ystäviä? Millaista koulussa on? Vaikka lapsen esikouluopettajat ovat varmasti puhuneet eskarilaisille koulun aloituksesta ja koulusta, on asiasta silti hyvä puhua myös koko perheen kesken ja käydä läpi tulevan kouluarjen perusasiat; Koulumatka, läksyjen tekeminen ja niin edelleen.

  Lue myös: Kaupat myyvät energiajuomia vasta 9 vuotiaille

  Mikäli lapselle tuleva koulumatka ei ole tuttu, sitä pitää harjoitella etukäteen. Monet vanhemmat saattavat ekaluokkalaisensa kouluun ensimmäisellä kouluviikolla ja nopeasti tämä jo ilmoittaakin, ettei enää tarvitse saattaa. Turvallinen ja tuttu koulumatka luo lapseen rohkeutta olla itsenäisempi. Monet saavat ensimmäiselle luokalle mentäessä oman kotiavaimen. Lapsen kanssa on hyvä keskustella, miten tulee toimia, jos avain unohtuu kotiin tai avain vahingossa katoaa.

  Läksyjen ja välipalan tekemisen harjoittelua

  Läksytkin ovat uusi asia. Ekaluokkalaisen kanssa on hyvä yhdessä sopia, mikä on se paikka kotona, missä läksyt tehdään ja milloin ne tehdään. Moni menee koulun jälkeen iltapäiväkerhoon, jossa he tekevät läksyt samantien pois alta. Lasta kannattaa muistuttaa, että hän saa apua läksyissä, jos näyttää siltä, että tehtävät ovat vaikeita. Vanhemman olisi hyvä tarkistaa päivittäin, että läksyt on varmasti tehty. 

  Osa lapsista menee koulun jälkeen suoraan kotiin. Kotona olo ilman aikuista voi olla aluksi jännittävää, joten käykää yhdessä käydä läpi muutamia turvallisuuden tunnetta lisääviä asioita; Jääkaapin oveen voi laittaa listan tärkeistä puhelinnumeroista ja ne voi tallentaa myös lapsen matkapuhelimeen, jos lapsella sellainen on. Selkeät säännöt siitä mitä lapsi saa tehdä ja missä päin hän saa liikkua omin päin auttavat lapsen itseluottamuksen rakentumisessa. Ruutuajastakin kannattaa sopia, ettei koko iltapäivä kulu television tai pelikoneiden edessä, kun vanhempia odotellaan kotiin.

  Lue myös: Asiaa pojan peniksestä -tahattomat erektiot ja peniksen hoito

  Lapsi saa koulussa lounaan, joten välipala nautitaankin sitten joko iltapäiväkerhossa tai kotona. Jos lapsi menee koulusta suoraan kotiin, vanhempi voi tehdä lapselle edellisenä päivänä välipalan valmiiksi jääkaappiin. Vaihtoehtoisesti jääkaappiin voi ostaa välipaloja, joita pystyy itse ottamaan ja tekemään valmiiksi; Voileivät, jugurtit ja hedelmät ovat kaikki hyviä välipalavaihtoehtoja. Kun koko perhe on saapunut kotiin, yhteinen päivällinen on hyvä ajatus. Saman pöydän ääressä on helppo vaihtaa päivän kuulumiset, hyvät ja huonot asiat.

  Vaikka uusi ekaluokkalainen itsenäistyy kovaa vauhtia, on hyvä muistaa, että hän on edelleen pieni lapsi, joka tarvitsee vanhempiensa tukea ja turvaa, rajoja sekä paljon rakkautta.

  Tsemppiä kaikille ekaluokkalaisille ja vanhemmille!

  -Poikien Äidit tiimi-

  Vastaa