• Miltä perhearjen ja kolmivuorotyön yhdistäminen tuntuu – äidit kertovat

    Miltä perhearjen ja kolmivuorotyön yhdistäminen oikeasti tuntuu? Mitä haasteita se asettaa? Mitä hyviä puolia asetelmassa on? Me kysyimme ja yhteisön äidit vastasivat.

    KOLMIVUOROTYÖN PLUSSAT JA MIINUKSET – ÄITIEN SUUSTA

    Itse hyppäsin päivätyöstä ( työaika oli 06 – 17). Nyt 5kk kokemuksella koen, että kolmivuorotyö rasittaa vähemmän.

    Plussia:
    + helpompi suunnitella arjen menoja, niin omia kuin lasten
    + arkivapaat, eri tavalla aikaa viettää perheen kanssa aikaa
    + parempi palkka = enemmän rahaa tuhlattavaksi ?
    + aamuvuoron jälkeen enemmän aikaa iltapäivällä touhuta ja päiväkoti-ikäisellä lyhyempi hoitopäivä.
    + iltavuoropäivinä hitaat aamut, aamupala yhdessä ja ehtii vaikka pyykätä tms.
    + lapsen sairastuessa (ainakin meillä) pystyy tekemään ns. läpsystä vaihtoa eikä välttämättä kummallekaan vanhemmalle tule poissaolopäivää.

    Miinuksia:
    – yövuorojen jälkeen nukkuminen, varsinkin viikonloppuisin saattaa asettaa haasteita. Mutta korvatulpat ja melatoniini ??
    – iltavuorot välillä, ei ehdi välttämättä ehdi nähdä lapsia ennen nukkumaanmenoa.

    – Suvi

    Lue myös: Tätä on yksinhuoltajuus – äidit kertovat

    VUOROTYÖ HELPOMPAA LASTEN OLLESSA PÄIVÄKODISSA KUIN ALALUOKILLA KOULUSSA?

    Aina ennen ihmettelin miksi sanotaan, että pienten lasten kanssa vuorotyö on hankalaa. Meillä ihana vuoropäiväkoti kunnassa ja lapsellla paljon vapaita vanhempien vapaiden vuoksi.
    Myöhemmin tajusin, että tämä varoittelu pitäisi muuttaa, että “vuorotyö on haastavaa pienten koululaisten kanssa”.
    Koulun alettua vanhemmista toinen vaihtoi päivätyöhön ja tätä päivätyöntekijää on aina välillä vaihdettu vuosien varrella. Meidän perheelle ihan täydellinen rytmi näin, että toinen päivätyössä ja toinen vuorotyössä.
    Toki vanhempien yhteiset vapaat jäi vähille, etenkin silloin kun molemmat teki vuorotyötä, mutta tuntui sitäkin paremmalta silloin kun järjesty.

    – hoitajaäiti


    Vuorotyö ja etenkin iltavuorot olivat mielestäni paras aika työskennellä silloin kun lapset oli pieniä. Minulla oli koko aamu ja päivä aikaa touhata lasten kanssa. 

    Nyt kun kaksi vanhintani on jo koulussa on iltavuorot todella ongelmallisia. Lapset lähtee kouluun kun itse vielä nukun ja sitten kun saapuvat koulu ja kaveri reissuiltaan olenkin jo lähtenyt töihin… Tyttäreni on toivonut ekaluokasta lähtien että olisi iltakoulu, hän haluaisi sinne. 

    Ongelmaksi myös muodostoi koulujen aloituksissa se että juu lapsilla on oikeus yö hoitoon vielä 2luokkalaisenakin mutta sinne saa mennä vasta iltapalan jälkeen. Eli meidänkin tapauksessa kun saatan mennä vaikka klo 16 tai 17 töihin ja päästä 02,niin kuka sen lapsen veisi yöhoitoon klo 20.15?? Meidänkin tapauksessa kun vuoropäiväkotiin on matkaa n 7km (sijaitsee toisella puolella kaupunkia)

    Itse joutuu myös hoitamaan aamukuljetuksen päiväkodista kouluun ja sekin on hienoa jos on ollut töissä siihen kahteen tai vaikka neljäänkin niin menet hakemaan lasta 7.30päiväkodista kuljettaaksesi kouluun.

    Nykyään tekisin mieluiten sellaista oikeata yövuoroa 22-06 se sopisi perhe aikatauluihin parhaiten, aamuvuoroa en tykkää tehdä oikein ollenkaan. Sen jälkeen olen ihan vetopois koko loppu illan.

    Jaana

    – Poikien äidit toimitus –

     

    Vastaa