• You are currently viewing Vaippaihottuma – mikä avuksi?
  Photo by Laura Ohlman

  Vaippaihottuma – mikä avuksi?

  Vaippaihottuma on seuraus virtsan ja ulosteen aiheuttamasta ihon hautumisesta kosteassa. Eritteet aiheuttavat iholle ärsytystä eri voimakkuuksin. Se voi ilmetä ihon punoituksena pepussa ja taipeissa. Lapsi saattaa aristella ja taistella vaipanvaihtoa vastaan, koska iho on usemmiten myös arka kosketukselle. Ihottumaa voi ilmetä jo muutaman viikon iässä mutta on erityisen tavallinen 8–12 kuukauden iässä lapsen saadessa jo kiinteämpää ravintoa. Vaippaihottumaa voi myös pahentaa ripulitauti, antibioottikuuri tai tiukasti sidottu muovisuoja, jonka alla iho hautuu.

  VAIPPAIHOTTUMA – MIKÄ AVUKSI?

  Tutkimuksissa ei ole havaittu merkittävää eroa kertakäyttövaippojen tai kestovaippojen välillä. Ihottuman ehkäisyssä tärkeintä onkin riittävän tiheä vaipanvaihto ja eritteiden pesu vedellä. Saippuaa tulee välttää erityisesti silloin, jos iho on jo ärtynyt. Pesun jälkeen vaippa-aluetta ei tule hangata vaan hellästi taputella pyyhkeen avulla kuivaksi. Ihoalueen tulisi saada ilmaa ja niinpä vaippoja ei tule kiristää liian tiukalle. Jos vain suinkin mahdollista, kannattaa lapsen antaa silloin tällöin olla hetki ilman vaippaa, eli annetaan iholle niin sanottuja ilmakylpyjä. Talkkia käytettiin ennen runsaasti, mutta nykyään suositellaan käytettäväksi mieluiten sinkkidioksidia sisältävää voidetta, jota levitetään ohuelti muutaman kerran päivässä ärtyneille ihoaluelle. Jos vaippaihottuma pitkittyy yli viikon mittaiseksi, iho alkaa voimakkaasti punoittaa, ilmaantuu haavaumia tai jos ihottuma leviää vaippa-alueen ulkopuolelle, kannattaa ihottumaa näyttää neuvolassa. Vaippa-alueen ihon hoitoon kannattaa muutenkin pyytää rohkeasti apua ja vinkkejä neuvolasta, vaikkei ihottumaa vielä olisikaan.

  Lue myös: Itse tehty deodorantti ja muut vinkit kookosöljystä

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa