• You are currently viewing Muoviton viikko

  Muoviton viikko

  Testaajat: Oskari 9v, Viljami 7v, Verneri 7v, Kristian 3v

  Sealifessa vierailun innoittamana päätimme yhdessä tuumin poikien kanssa kokeilla muovitonta viikkoa. Omassa toiminnassa on parantamisen varaa, vaikka hyljeksimme kerskakulutusta. Toki ostan välillä turhaa tavaraa ja muovisälää, mitkä voisi hyvin jättää ostamatta. Kaupassa havahdun silloin tällöin siihen, että taas ne kauppakassit jäivät autoon ja joudun ostamaan muovipussit. Hedelmät ostan ilman pussia, jos vain mahdollista. Kierrätämme vaatteita ja harrastusvälineitä lapselta toiselle. Leluja meillä on, mutta lastenhuoneet eivät tursua niitä. Helpompi pitää paikat siistinäkin. Syntymäpäivälahjatkin on kiva pyytää sukulaisilta elämyksien muodossa. Elämyksen ei tarvitse olla kallis, vaan se voi olla myös yhteisen ajan järjestäminen lapsien kanssa menemällä puistoon, metsäretkelle, jalkapallokentälle, luistelemaan ja pelaamaan pipolätkää. Ja arvatkaa, mitkä lahjat ovat jääneet lapsille parhaiten mieleen?

  Turhaa muoviroskaa

  Miksi muoviton viikko?

  Olemme katselleet poikien kanssa lohduttomia kuvia rannoista, jotka ovat täynnä muoviroskaa. Luonnon roskaaminen on itsessään jo kamala asia saati sitten eläimet, jotka kärsivät ihmisen toiminnasta. Myös pojat olivat sitä mieltä, että asialle on tehtävä jotain. Olen aina ohjeistanut poikia ettei roskia heitetä luontoon missään nimessä. Pojat ovat myöntäneet, että joskus on saattanut jokunen roska tippua taskuista maahan. Silloin tällöin löydän pihasta erkkaa, kun mailoja on erkattu uudestaan. Tästä tietenkin keskustellaan ja pojat vakuuttavat etteivät ole heittäneet niitä sinne, vaan ne ovat unohtuneet, kun on ollut kiire pelaamaan. Pojat eivät tahalleen kuitenkaan luontoa roskaa ja heidänkin mielestä se on todella typerää. Keräsin aikoinaan ystäväni jätskipapereita hänen perässään maasta pois. Haluan, että omatkin lapseni tekevät samoin. Luontoa pitää kunnioittaa.

  Ranta
  Puhdas ja kaunis ranta ilman roskia.

  Miten muoviton viikko onnistui?

  Muoviton viikko oli aika helppo järjestää. Pidimme pienen palaverin viikonloppuna, miten me konkreettisesti toimimme. Ensimmäisenä jokaiselle tuli mieleen kauppakassien unohtelu, johon meidän pitää alkaa kiinnittämään huomiota. Sovimmekin, että pojat muistuttavat aina autossa äitiä ottamaan kauppakassit mukaan, jos äiti ei muista. Myös hedelmäpussit unohdamme ja hankimme ekopussukoita, joita voimme käyttää aina uudelleen. Sovimme myös, että hankimme esikoisen tuleville synttäreille  joko bambusta tai ruostumattomasta teräksestä valmistetut pillit. Pillejä meillä ei juuri käytetäkään, joskus olen hankkinut niitä synttäreille. Jauhelihat ja kanat voi ostaa tiskiltä ja jättää muoviset rasiat hyllyyn. Kasvisruokaa lisäämme entisestään, koska linssejä ja papuja myydään muovittomissa pakkauksissa.

  Muovittomalla viikolla emme ostaneet myöskään muovipulloja kaupasta, janojuomana toimi vesi. Vichyä ostetaan muovipulloissa joskus ja tietenkin limua, mutta harvemmin. Nämä voi jättää kauppaan, jos kotona on hiilihapotuslaite. Foliot ja tuorekelmut voi korvata esimerkiksi kätevillä mehiläisvahakääreillä. Ruokaa voi säilöä jääkaapissa lasisissa vaihtoehdoissa muovisten tilalla. Näitä vinkkejä voi käyttää jatkossakin, toki tiedän jo nyt, että joskus ne ekopussukat ja kauppakassit unohtuvat autoon ja varmasti nappaamme kaupasta mukaan muovirasioita. Yritämme kuitenkin omalta osaltamme vähentää muovin kulutusta kaikin tavoin ja aina, kun se vaan on mahdollista. Täysin muoviton elämä on pidemmän päälle hankalaa, mutta silloin tällöin muoviton viikko onnistuu, kun jättää kaiken muovisen kauppoihin. Pienilläkin teoilla on merkitystä! Testiryhmä suosittelee kokeilemaan muovitonta viikkoa.

  Lisää Poikien testiryhmän testauksia

  Vastaa